Sigorta Yaptırırken Fiyat Değil Teminat Önceliğiniz Olsun
Dünyada sigortacılığa benzer ilk uygulamalara günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce Babiller’ de rastlanmaktadır. Kervan tüccarlarına borç veren sermayedarlar, kervanların soyulması durumuyla karşılaşmaları halinde tüccarların borçlarını silmekte, buna karşılık borcu tüccarlardan geri aldıkları zaman, taşıdıkları riskin karşılığı olarak ana borç miktarı üzerinden bir miktar para almaktaydılar. Bu olay daha sonra Kral Hammurabi tarafından yasallaştırıldı. Hammurabi Kanunlarının en büyük özelliği haydutların saldırısına uğrayan kervanların zararlarının bütün diğer kervanlar arasında paylaşılmasını öngörmeseydi. Bu, tehlike paylaşmasının kara taşımacılığındaki ilk örneğidir.
Türkiye’de ise 1872 yılında İngiliz sigorta şirketleri, açtıkları temsilciliklerle ilk sigortacılık faaliyetlerini başlattılar. İngilizler’ den sonra Fransızlar da Türkiye’ ye ilgi gösterdiler ve 1878 yılında ilk Fransız şirketi faaliyetlerine başladı. Bundan sonra Alman, İtalyan, İsviçre gibi yabancı ülkelerin sigorta şirketlerinin çalışmaları ile sigortacılık genişlemeye başladı.
Sigorta yaptırmak günümüzde oldukça yaygın. Sigorta, zor zamanlarınızda size destek olan bir yardım fonu aslında. Zamanında bütçenizi zorlamadan yaptığınız küçük sigorta ödemeleri, ihtiyaç duyduğunuz anlarda size destek sağlar.
Sigorta poliçesi satın alırken en önemli nokta sözleşmedeki bilgilerin iyice incelenerek imzalanmasıdır. Genellikle bu ayrıntı atlanır. Halbuki sonradan bir riskle karşılaşıldığında sigorta poliçesi bu riski karşılamıyorsa büyük hayal kırıklığı yaşanır, bütçenizden fazla para gitmesine neden olur ve neden sigorta yaptırdığınızı düşünür durursunuz. Hatta bazı durumlarda sigortalı ve sigortacı arasında gerginlikler de yaşanır. Olumsuz sürprizlerle karşılaşmamak için en başından poliçenizi, teminatlarını incelemenizde fayda var.
Sigorta poliçenizi düzenleyen kişilere doğru ve tam bilgi veriniz.
Sigorta sözleşmeleri, sigorta ettirenin/sigortalının beyan esasına beyanına göre düzenlenmektedir. Sigorta ettiren/sigortalı, poliçenin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde teminatları içermesi için sigorta şirketine tam ve doğru bildirimde bulunmalısınız.
Sigorta poliçesi tarafından sağlanan teminatların kapsamı ve ihityaçlarınızın karşılanması konusunda tereddüte yer vermeyecek şekilde bilgi edinilmelisiniz.
SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR;
- Poliçe tarihinden önce var olan şikayetlerin karşılanmadığını bilmelisiniz.
- Özel sağlık ve Tamamlayıcı sağlık olarak 100 lerce şecenek olduğundan muhakkak sizin ihtiyacınıza uygun olanın tespit edilmesi için sağlık sigortası konusunda uzman bir danışman ile görüşmelisiniz.
- Sağlık sigortasında çok çeşitli teminat, network ağı bulunduğundan size uygun olan hastane ve kurumların anlaşmalı olup olmadığını teyit etmelisiniz.
KONUT SİGORTASI YAPTIRIKEN;
- Ev sahibi veya kiracı oluşunuz,
- Evinizde bulunan eşyaların nitelikleri ve değerleri,
- İzolasyon yetersizliği, evin boş kalma süreleri,
- Eviniziz apartman dairesi veya müstakil olması gibi birçok bilgi sigorta poliçenizin düzenlenmesinde önem taşır.
ARACINIZ İÇİN KASKO YAPTIRIRKEN;
Ruhsat bilgilerinin yanı sıra ;
- Aracınızda sonradan ilave aksesuar, LPG olup olmadığı,
- Aracınızı yetkili mi yoksa özel serviste mi tamir ettireceğiniz prim hesaplanması açısından önemlidir.
- Ayrıca poliçenizdeki Anahtar kaybı, yanlış akaryakıt dolumu gibi Ek Teminatlar konusunda da sigortacınızdan bilgi almalısınız.
Sigorta türleri içerisinden hangisini tercih ederseniz edin, sigorta şirketlerine vermiş olduğunuz bilgileri doğru ve tam olmasına dikkat etmelisiniz. Eksik ve yanlış bilgi ile bir çok sorun yaşayabilirsiniz;
-Eksik sigorta teminatlarıyla sigortalanabilir,
-Gereksiz teminatlarla fazla sigorta primi ödeyebilirsiniz.
-Olası riskleri yaşamanız halinde sigorta tazminatını eksik alabilir,
-Kazanmış olduğunuz indirimleri (hasarsızlık, alarm indirimi) kaybedebilirsiniz.
Hayattaki risklere karşı savunmasız kalmamak için doğru sigortayı, konusunun uzmanı bir sigorta danışmanından yardım alarak yaptırmayı ihmal etmeyin.